Jolley - Forrest

 

Located in Forrest in one of most developed inner South suburbs in the smallest streets in Canberra is this suburban house.

On first viewing the block we were surprised to see that the original house was not taking advantage of the amazing views to parliament house. There were also remnant trees on the block which were to be considered in the design.

The family live a busy lifestyle but wanted their new home to be their haven where they all felt comfortable having friends and family over.

The blocks width exceeds its depth and as the northern sun is at the rear of the block we designed the house to be long and narrow so all the rooms capture the northern sun.

The design of the house is almost see through from the street to allow the rooms to take full advantage of solar gain and the streetscape.

 

Design

As you approach the house you are greeted by a solid cedar door. This was designed so as the door opens your eye is drawn to the sweeping vista and Parliament House.

On entry there is a large double storey void which is coffered to create volume and scale to the space. In front of you are stairs which begin narrow and expand as you descend to the lower floor. At this level you are able to glimpse the pool. To your left is the formal lounge and to the right is a theatre room.

You then move forward to picture windows and a large terrace to take full advantage of the sun and the afternoon breeze. At this juncture you can then move into the private zone of the master bedroom or the informal zone of the family room and kitchen. The family room and kitchen are all in one room so the family can interact with one another while cooking, talking, playing board games or just chilling out. This area is the central hub of this family home.

The lower ground floor is accessed by the central stair or the lift. As you descend the stair you are aware that the stair becomes wider and this allows the house to be one with no distinct demarcation between the upstairs and downstairs. The downstairs contains the children’s wing, a central rumpus room, a garage, ample storage and a gym. All the space is utilised while keeping the costs to a minimum through the simplicity of the design.

 

Exterior

The exterior design creates a home which borrows the language of the neighbour’s houses while taking its own form with the use of various materials to create the palate of colour for the home.

Stone is the major feature of the home and has used as a horizontal element as well as a vertical elements. The home has alucobond eaves and alucobond fascia which are more prominent to the rear of the building.

The colour of the walls is “ Kahlua milk” by Dulux paints. The windows are aluminium colour to match the wall colour. The tiles are terracotta slate roof tiles.

 

Environmental Controls

1) Solar panels are used to heat the pool and the water.

2) 2 x20,000 litre tanks of water are stored at the rear of the block.

3) E’ glass was used to all windows to create comfort.

4) The house has a 6 star energy rating.

5) Insulation has been used externally through the house with sarking to the roof.

6) Led lighting was used throughout the house.

7) Heating is central gas heating throughout the house.

8) The width of house allows for natural cross ventilation and highlighted windows are used to create a chimney effect for hot air to escape.

 

Conclusion

The team on the project was Chase Building Group, Archertec Interiors and Architects Ring & Associates. The team worked together to produce an uncomplicated style while still creating a bold statement through the quality of the exterior and interior.

The house has become a home with the family now settling into their new environment. The house is meeting the expectations of the family and being utilised as they had planned. The house was designed to allow all the family to grow into the space. It allows them to have their own privacy but also allows the family to meet and interact in the central core areas of the house.

The house has been designed for the family with a long term view and I am looking forward to visiting in another ten years to see the transformation.

We hope you enjoy the house.

 

House PortfolioDesign Consultation