Potts

 

The brief for the Potts residence called not only for a home, but a residence that was more like a retreat than a house. The key aim of the residence was to function as a place for living, and as place from which the natural environment could be enjoyed, from both internal and external spaces. The Potts residence is designed much like a traditional Balinese courtyard house compound. The House makes use of mass and water and maintains a constant relationship to the views of the landscape beyond. Designed on the site as a series of connected pavilions, around a central pool, the house is an artful amalgamation of both eastern and western design concepts.

The generous size of the block, with both a rich topography and vegetation, lends itself perfectly to a rambling, retreat like scheme. The abundant space enabled flexibility in planning options and for the scheme to make continual reference to the external environment. The amalgamation of landscaping into the scheme is important, in particular the incorporation of water features and their relationship to both the internal and external spaces.

The design consists of two main common pavilions, which are north and southerly oriented, and each with a specific function. The first pavilion functions as a zone for living and entertainment, and the second for resting and work. The connections between the pavilions generate a ring like enclosure that spills into the external landscape.

To enhance the feeling of an exotic retreat additional consideration was focused upon material choices and construction techniques. A refined palette of raw materials and tones create and tranquil and balmy atmosphere. Large roof overhangs are moulded over the generously glazed pavilions, which breathe and flow effortlessly between internal and external spaces, to create a lively play of light throughout the house. Copper has been used to line the eaves and conceal gutters and fascias, such that they appear as clean lines in the external reading of the residence.

The external feature of note is the entrance, comprised of a pair of restored Indian temples doors, each weighing 120 kilograms.

 

House PortfolioDesign Consultation